Experiment
History_DIY

Doe-het-zelf-geschiedenis

Zo frustrerend, als je dichtbij het verleden wilt komen maar het lukt niet. Altijd voel je een zekere afstand, wat natuurlijk komt doordat de tijd maar één keer kan verstrijken.

De echte historische sensatie is bij voorbaat al gedoemd te mislukken, want je kunt nooit meer meemaken wat er toen is gebeurd.

Maar wat als je dat gewoon accepteert? Dat het verleden voorbij is en dat je nooit zult weten hoe het was? Dat geeft een grote vrijheid. Ik ben een modern mens, veel van wie ik ben wordt bepaald door de tijd waarin ik leef. Ik zal nooit weten hoe het leven van mijn oma écht was. Die tijd is voorbij.

Toch zijn er wel experimenten mogelijk waardoor je iets van het verleden voelt. Gewoon: praktische dingen, niks intellectueels. Als je de hele dag bier drinkt, zoals mensen in de zeventiende eeuw deden: hoe voel je je dan? Of zo’n wollen onderbroek van je oma. Is dat wat? Of je tanden poetsen met houtskool. Werkt dat überhaupt?

De komende tijd ga ik – als modern mens – historische experimenten aan. Ik wil het verleden niet naspelen; re-enactment heeft voor mij iets treurigs. Maar ik ben benieuwd wat ik, als gewone, 21-eeuwse Nederlander, vind van die praktische zaken waar mensen vroeger mee te maken hadden.

En zodat jij het niet allemaal hoeft uit te proberen, leggen we de experimenten vast. Dus: ik volg de oudste trends, ervaar hoe het is om de oudste technologieën te gebruiken en eet volgens de oudste recepten. Toch een beetje tijdreizen.

Ik begin volgende week gelijk goed met de hele dag bier drinken op zeventiende-eeuwse wijze.

Deel dit artikel: