Kapitein Duivel
Cornelis Vroom 1615

Simon Danseker: de échte Kapitein Duivel…

De echte Kapitein Duivel heette Simon Danseker. Hij werd rond 1577 geboren in Dordrecht. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werkte Danseker als kapitein op een groot Nederlands kaperschip.

 

Het was de bedoeling dat hij in 1606 op de Middellandse Zee jacht zou maken op Spaanse schepen – dat hadden Zeeuwse bestuurders hem gevraagd.

Maar Danseker hield van een borrel. Toen hij op weg naar de Middellandse Zee even halt hield in Marseille, vond hij het veel leuker om de hele dag te drinken en achter vrouwen aan te zitten. Hij werd ontslagen, maar dat deerde hem weinig: Danseker stal een bootje en ging op eigen houtje aan het zeeroven.

Een tijdje werkte Danseker samen met de beroemde Engelse piraat John Ward. Ze vormden een goed team. Maar al snel kregen ze ruzie over de buit en gingen ze uit elkaar. Danseker vestigde zich in 1606 in de bruisende kaperstad Algiers, Ward werkte vanuit Tunis.

Danseker was een van de meest succesrijke Barbarijse kapers – zoals kapers uit Noord-Afrika werden genoemd. Tussen 1606 en 1609 veroverde hij zo’n veertig schepen en liet hij er nog eens veertig zinken. Hij kreeg de bijnaam ‘Deli Reis’, wat in het Arabisch zoveel betekent als ‘bezeten kapitein’, of ‘duivelse kapitein.’

Met de enorme buit die Danseker binnen wist te slepen, kon hij in Algiers een schitterend paleis kopen. Maar hij roofde niet alleen: hij verspreidde in Algiers ook zijn kennis over Europese zeilkunst. Andere Barbarijse kapers konden daardoor hun galeien inwisselen voor veel efficiëntere zeilschepen. In een paar jaar tijd groeide de kapervloot van Algiers enorm: van alleen galeien in 1588 tot 72 zeilschepen in 1613.

Maar Danseker speelde dubbel spel: in 1609 nam hij een deal aan van de Franse koning Hendrik IV: hij zou in ruil voor een pardon de Franse oorlogsvloot komen versterken. Zijn onverwachte vertrek uit Algiers – hij roofde drie Algerijnse schepen en een paar waardevolle kanonnen – zette kwaad bloed. Toen hij rond 1616 terugkeerde in de havenstad, liep het dan ook slecht met hem af.

Over het gruwelijke einde van Kapitein Duivel later meer…

Over de afbeelding: een detail van een schilderij van Cornelis Vroom. Een Spaans oorlogsschip in gevecht met een Barbarijse galei. (1615). Het schilderij hangt in het National Maritime Mueum in Greenwich.

Deel dit artikel:
Literatuur

Literatuur

Regtop, Cedric, ‘Simon de Danser (ca. 1577-ca. 1611). Dansen met de duivel’, in: De kaper, de kardinaal en andere markante Nederlanders. Een nieuwe blik op het verleden in dertien levensverhalen (Hilversum 2010) p. 49-60