Liesbeth Sparks

Liesbeth

Wat doe ik? Als journalist en historicus vertaal ik ingewikkelde onderwerpen – bijvoorbeeld over geschiedenis – naar toegankelijke, inspirerende content. Meestal tekst, maar ook concepten en audio. Ik maak slim entertainment, soms richting educatie. Niet plat (vooruit, soms een beetje 😉) maar wel prikkelend.

Dat doe bijvoorbeeld voor media. Quest Historie wijdde een themanummer aan de bevrijding van Nederland. Daar moest natuurlijk iets in over tanks. Maar veel informatie over tanks is zo technisch omschreven, dat ik als leek na een halve minuut afhaak. Hoe los je dat op? Hm, misschien door zelf in een tank te rijden, en dat te omschrijven? Dan kun je die technische details kwijt, maar dan spannend. Het nummer verschijnt in februari 2020.

Maar ik werk ook voor musea. Het Nationaal Monument Kamp Vught maakte een nieuwe vaste expositie over het SS-concentratiekamp in Vught, tussen 1942 en 1944. Maar hoe beschrijf je de schrijnende verhalen van dertigduizend gevangenen zonder de bezoeker te overweldigen? Samen met het team van NM Kamp Vught en ontwerpbureau Perspekt dacht ik mee over een logische rangschikking. Daarna schreef ik een groot deel van de teksten. Door creatief samen te werken konden we een toegankelijke vorm bedenken die deze tragische plek recht doet. Koning Willem Alexander opende de expo in november 2019.

Waarom doe ik mijn werk? Als je met verwondering naar de wereld kijkt, zie je altijd iets nieuws. Je blik verandert. Daardoor verander je zelf ook. Door te leren en te ontdekken word je een rijker mens. Mijn doel is daarom om jou de wereld anders te laten zien.

Wat zijn mijn kwaliteiten? Ik ben op m’n best als ik inhoudelijk bezig ben, in een creatief team kan samenwerken met anderen en mooie ideeën kan bedenken. Anderen omschrijven mij als inhoudelijk sterk, creatief, integer en gedreven.

Voor wie werk ik? Ik werk voor media, musea en instellingen. Opdrachtgevers en werkgevers voor wie ik de afgelopen vijftien jaar projecten deed variëren van het Rijksmuseum tot het Catharijneconvent, van het Nationaal Archief tot de Tweede Kamer, en van Historisch Nieuwsblad tot Quest. Hieronder staan ze op een rijtje.

Musea

Rijksmuseum

Het Scheepvaartmuseum

Nationaal Monument Kamp Vught

Museum Catharijneconvent

Centraal Museum Utrecht

Joods Historisch Museum

Nederlands Openluchtmuseum

Paleis op de Dam

Instellingen

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Openbaar Ministerie

Nationaal Archief

Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis

Stichting Erfgoed Brabant

Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur, Universiteit Utrecht

Media en cultuur

Quest, Quest Historie, Quest Psychologie, Quest Junior

KIJK

Historisch Nieuwsblad

Geschiedenis Magazine

Trouw

De Groene Amsterdammer

Uitgeverij Blink

Muziektheatergezelschap Tafel van Vijf

Vrije Academie

Deel dit artikel: