Werk

Nieuw boek: Jacht op het verzet

Voor het boek De jacht op het verzet schreef Onvergetelijk Verleden twee hoofdstukken.

 

Op 14 maart 2013 verscheen bij uitgeverij Balans het boek De jacht op het verzet, onder redactie van Ad van Liempt. In dat boek wordt beschreven hoe de Duitse SD en Nederlandse politie tijdens de bezetting jacht maakte op mensen die zich schuldig maakten aan ‘ant-Duits gedrag’, van bommen planten tot een oranje speldje dragen.

Voor De jacht op het verzet schreef ik twee hoofdstukken. Het hoofdstuk ‘Diefstal en zelfverrijking’, over de schaamteloze manier waarop SD en politie graaiden en stalen, en het hoofdstuk ‘‘Klein’ verzet, grote gevolgen’, over de soms exorbitante straffen die werden uitgedeeld aan plegers van bescheiden symbolisch verzet.

De jacht op het verzet boek is een vervolg op Jodenjacht, dat in 2011 verscheen. Daarin stond de rol van de Nederlandse politie bij het opsporen van Joodse onderduikers centraal. Voor Jodenjacht schreef ik over de methodes die politie en SD gebruikten bij het arresteren en verhoren van hun slachtoffers.

Het was bijzonder om betrokken te zijn bij deze twee projecten. Ik was onderdeel van een klein onderzoeksteam dat onderzoek deed in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), in opdracht van het Nationaal Archief.

Deel dit artikel: